NIMILAPUT, UKK

Päiväkodesta kouluun siirtyminen

Hyvä siirtyminen päiväkodesta kouluun on tärkeää lapsen hyvinvoinnille koulussa. Monet päiväkodit ja koulut tekevät yhteistyötä varmistaakseen, että jokainen lapsi saa hyvän alun koulutielle. Päiväkoti ja koulu keskittyvät sekä opetuksellisiin että sosiaalisiin näkökohtiin varmistaakseen, että lapset tuntevat olonsa mukavaksi. Vanhemmat todennäköisesti kutsutaan myös tiedotustilaisuuksiin, joissa he saavat ohjeita siitä, miten he voivat auttaa lastaan siirtymään päiväkodista kouluun.

Tärkeitä asioita, joista kannattaa huolehtia

Kotona perheen kanssa voit hoitaa monia käytännön asioita osana siirtymäseremoniaa lapsen kanssa.

  • Koulureppu: Lapsella voi jo olla päiväkodin reppu, jota voi hyvin käyttää ensimmäisinä kouluvuosina, jolloin hän ei tarvitse kantaa paljon kirjoja kotiin ja kouluun. Voit imuroida tai pyyhkiä repun kostealla liinalla, jotta se on valmis käyttöön. Saattaa myös olla, että reppu tarvitsee uuden nimikyltin. Jos lapsesi tarvitsee uuden repun, muista, että sen ei pitäisi olla liian suuri. Osta mieluummin käytetty, jotta voit vaihtaa repun uuteen, kun se käy liian pieneksi.
  • Juomapullo/eväsrasia: Uuden eväslaatikon ja juomapullon ilo voi olla suuri lapselle. Anna lapsen valita uusi eväslaatikko ja juomapullo, joita hän iloitsee ottaa mukaan kouluun. Jos ostat neutraalin eväslaatikon, voit suunnitella itse tarroja koristellaksesi eväslaatikkoa.
  • Kynäteline: Kynäteline on tärkeä osa koulun alkua, eikä sitä tarvittu päiväkodissa. Keskustele lapsesi kanssa siitä, mitä kynätelineeseen kuuluu, kuten lyijykyniä, pyyhekumeja, tusseja, lyijykynäteroitin ja viivoitinta. Kun keskustelette kynätelineen sisällöstä, voitte nimetä sen osat. Pienet tarrat sopivat täydellisesti lyijykyniin ja väreihin.
  • Valitse vaatteet ja kengät: Päivää ennen ensimmäistä koulupäivää voit keskustella lapsesi kanssa siitä, mitä hän haluaa pukea päälle. On turvallista pukea päälle lempineule ja hyvät housut, kun ympäristö ja ihmiset ovat uusia.

Tarkista myös, tarvitseeko lapsesi muita asioita koulun alkaessa, kuten liikuntavarusteita, vihkoja, laskinta tai tietokonetta.

Merkkaa lapsesi vaatteisiin nimi

Vaikka lapsesi onkin nyt koululainen, on edelleen hyvä laittaa hänen vaatteisiinsa nimi. Tanskalaisen lastenpsykologin Margrehe Brun Hansenin mukaan tämä auttaa lasta itsenäistymään, kun hän voi helposti tunnistaa omat tavaransa. Ja vaikka lapsesi tietäisikin, että hänen takkinsa on ”musta, jossa on oransseja yksityiskohtia”, koulussa on paljon vaatteita – ja paljon samannäköisiä vaatteita. Voit käyttää nimenauhojen ja silitettävien merkkien lisäksi myös nimilappuja vaatteisiin. Nimenauhojen etuna on, että ne kiinnitetään etikettiin vaatteissa, kuten nimilappuun tai pesuohjeeseen. Silitettävän merkin etuna on, että voit kiinnittää sen kaikenlaisiin vaatteisiin, joissa ei ole merkkitietoa, kuten alushousuihin ja sukkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.